Mesleğimiz ve Dijitalleşme – Ekin Bülteni Sayı: 5

Mesleğimiz ve Dijitalleşme – Ekin Bülteni Sayı: 5

Dünyamızın en büyük işi Tarım. Tarım, insanlığın yerleşik hayata geçmesinden ticaretin başlamasına kadar birçok gelişim aşamasında başrol oynamıştır ve oynamaya devam etmektedir. İnsanlar tarımı geliştirmek için doğa olaylarını yorumlayıp bu olayları kendi faydasına kullanmaya başlamıştır.

Tohum toplayarak başladığımız bu yolculukta neler öğrendik;

  • Ürettiğimiz mahsulün çoğaltılması
  • Toprak hazırlığı
  • Sulamanın önemi
  • İklim ve doğa olaylarının tarımdaki etkileri
  • Doğada var olan birçok bitkinin tarımdaki olumsuz etkileri
  • Doğada var olan birçok bitkinin faydaları
  • Böcek ve hayvanların olumsuz etkileri
  • Hastalıkların nasıl ürün kayıplarına neden olduğu
  • Hayvansal üretim ile bitkisel üretimin nasıl birbirini tamamladığı vb.

Peki bu öğrendiklerimiz bütün ihtiyaçlarımızı karşılıyor mu? Öğrendiklerimiz hala geçerliliğini koruyor mu? Başarılı bir üretim için bu bilgiler yeterli midir?

Yapılan araştırmalar da tarımsal faaliyetlerde başarılı olabilmek için farklı yetkinliklerin bir arada bulunması gerekmektedir.

  1. Kişisel beceriler,
  2. Analitik beceriler,
  3. Yönetim becerileri,
  4. Teknolojik kullanımı,
  5. Problem çözme becerileri

 

Bu yetkinliklerin her biri çok önemli olup bu yetkinlikleri geliştirmek gerekmektedir.

Dijitalleşme ve güncel teknolojilerin takip edilmesi başarılı bir üretimde en kritik yetkinlik haline gelmiştir. Tarım 4.0’ın konuşulduğu günümüzde Ziraat mühendisleri olarak bu duruma ne kadar hazırız?

Dijital araçlar tarımsal üretime hızla giren ancak birçok kişi tarafından yorumlanamayan bir teknoloji olmuştur. Amacı veri toplamak ve ekonomik üretim için kaynakların doğru kullanılmasına yardımcı olan bu teknolojiler birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Bu teknolojiler Sensörler ve bu sensörlerin verilerini kullanan yazılımlardan oluşmaktadır. Bu teknolojilerin başarılı olması için öncelikle sensörlerin doğru kurulması ve sensörlerden alınan verilerin uzmanlar tarafından doğru yorumlanması gerekmektedir. Doğru verileri değerlendiren uzmanlar doğru sonuca ulaşır ve başarıyı yakalarlar. Özellikle verilerin değerlendirilmesi ve bu verilerin üretim sisteminde karara dönüşmesi Ziraat mühendisleri tarafından yapılmalıdır.

Tarımda Dijitalleşme dışarıdan takip edilen değil, Teknolojilerin kullanılması ve geliştirilmesinde Ziraat Mühendislerinin aktif olarak rol alınması gereken bir sektör haline gelmiştir. Aksi halde Tarımda Dijitalleşmenin tam entegrasyonun olmayacak ve teknolojilerden istenilen fayda alınamayacaktır.

Teknolojiler yaşanılan başarısızlık hikayeleri ve bu problemlere sunulan çözümler ile gelişmektedir.

Örneğin: Mısır üretimi yapan çiftçinin, işçisinin sulamayı takip etmemesi nedeni ile düşük verim alması;

“Eğer uydu görüntüsü alsaydım, bu probleme erken müdahale edebilirdim.” yorumuna ve tarımsal üretimde uydu teknolojisinin kontrol mekanizmasındaki önemini belirtmiştir.

Yıllarca yağmur nedeni ile ilaçlama yapılamaması birçok mahsulde pestisit kullanımına engel olmuş, ürün ve kalite kaybına neden olmuştur. Drone kullanımı bu sayede önem kazanmış ve sektörümüzde karşılık bulmuştur.

Mesleğimiz; sektörümüzdeki gelişmeler ve bu gelişmelerin devamlılığı acısından büyük öneme sahiptir. Tecrübe edilmeyen hiçbir teknoloji, başarılı olamamış ve sürdürülebilir olmamıştır. Bu nedenle üreticileri teknoloji kullanımında yüreklendirmeli, gelişebilecek teknolojiler desteklenmelidir. Dijital dünyada verilerin değerlendirme ve yorumlanmasındaki yerimizi almalıyız.

“Zorunlu kalmadan önce, değişin.” Jack Welch

-Servet Can Gök

Add a Comment

Your email address will not be published.